Τρας: Έμεινε στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου όσο ο Κλαφ στη Λιντς – «Damned United Kingdom»


Μια απίστευτη σύμπτωση καταγράφουν τα βρετανικά ΜΜΕ σε σχέση με την παραίτηση της Λιζ Τρας, ενώ δεν χάνουν την ευκαιρία να κάνουν τα περιβόητα λογοπαίγνιά τους.

Η τέως πλέον πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έμεινε στη θέση της μόλις για 44 ημέρες. Μάλιστα, η Τρας «έσπασε» κάθε ρεκόρ, καθώς είναι η πρωθυπουργός με τη μικρότερη θητεία στην ιστορία της Βρετανίας.

Με ποιον τη συγκρίνουν τα ΜΜΕ της Βρετανίας; Μην ψάχνετε ανάμεσα σε πολιτικούς. Η σύγκριση είναι με τον θρυλικό προπονητή Μπράιαν Κλαφ που έμεινε στο «τιμόνι» της Λιντς Γιουνάιτεντ επίσης για 44 ημέρες το 1974.

Η σχετική ανάρτηση της Opta

Βέβαια, όπως θυμίζουν τα βρετανικά ΜΜΕ, ο Κλαφ πριν πάει στη μισητή για τον ίδιο Λιντς ήταν ένας πετυχημένος προπονητής αφού είχε γράψει ιστορία με την Ντέρμπι Κάουντι. Είχε κερδίσει την άνοδο στην τότε First Divsion με τα «κριάρια» το 1969 και στη συνέχεια κέρδισε το πρωτάθλημα τρία μόλις χρόνια αργότερα, το 1972.

Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από την Μπράιτον, ο Κλαφ ανέλαβε τη Λιντς, μια ομάδα για την οποία είχε μιλήσει με τα χειρότερα λόγια όταν προπονούσε την Ντέρμπι. Εκεί απέτυχε οικτρά, αν και στη συνέχεια της καριέρας του κατέκτησε, ανάμεσα σε άλλα, το πρωτάθλημα Αγγλίας και το Κύπελλο Πρωταθλητριών (δύο φορές) με τη Νότιγχαμ Φόρεστ, αποδεικνύοντας την αξία του.

Το αιχμηρό λογοπαίγνιο

Η σύντομη θητεία του Κλαφ στη Λιντς περιγράφεται στο βιβλίο «The Damned United» του Ντέιβιντ Πις, βιβλίο που κυκλοφορεί και στα ελληνικά. Μάλιστα, σε αυτό το βιβλίο έχει βασιστεί και ταινία που κυκλοφόρησε το 2009.

Τόσο το βιβλίο, όσο και η ταινία αξίζουν την προσοχή μας. Όπως τα συγχαρητήριά μας αξίζει η Evening Standard που με ένα λογοπαίγνιο τριών λέξεων περιέγραψε την τωρινή κατάσταση στη Βρετανία: «Damned United Kingdom» («Καταραμένο Ηνωμένο Βασίλειο»).in.gr


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *