Σπουδαίοι άνθρωποι: Ζευγάρι Ελλήνων υιοθετεί μωρό που εγκατέλειψαν σε χωράφι στην Ουγκάντα


Μια απίστευτη ιστορία που αξίζει να γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο. Μια ιστορία που ξεκίνησε με πολύ σκληρό τρόπο για το νεογνό αλλά με όμορφο τέλος.

Η ιστορία του Άθωνα

Ο Άθωνας ζει πλέον μια ευτυχισμένη ζωή. Το ζευγάρι που θα γνωρίσουμε παρακατω ταξίδεψε ως την Ουγκάντα για να τον γνωρίσει και να τον υιοθετήσει.

Ένα μικρό αγόρι, σχεδόν δυο χρονών. Ο Άθωνας, είναι το πρώτο παιδί μιας οικογένειας από τη Κρήτη.

Το νεαρό ζευγάρι ταξίδεψε ως την Ουγκάντα για να τον γνωρίσει και να τον υιοθετήσει. Ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες σε μια δύσκολη διαδρομή. Που όμως άξιζε κάθε βήμα.

Αρκεί να δει κανείς τα υπέροχα μεγάλα κι εκφραστικά μάτια του πιτσιρικά για να καταλάβει πως όπου υπάρχει αγάπη και φροντίδα… Το φως κερδίζει το σκοτάδι.

Είναι η Τώνια και ο Γιάννης. Ένα νεαρό ζευγάρι που αγαπά τους ανθρώπους χωρίς αστερίσκους κι ερωτηματικά. Και το απέδειξαν όταν αποφάσισαν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους υιοθετώντας ένα παιδί από την Αφρική, το οποίο βρέθηκε εγκαταλελειμμένο μόλις λίγων ημερών σ’ ένα χωράφι.

Η διαδικασία δεν ήταν εύκολη. Γραφειοκρατία κι απόσταση έκαναν τα πράγματα δύσκολα. Όμως τα παιδιά ήταν αποφασισμένα και τίποτα ούτε καν η είδηση πως η Τώνια ήταν έγκυος δεν τους πτόησε.

Οι διαδικασίες που ακολουθούνται σε μια διακρατική υιοθεσία είναι ακριβώς ίδιες με αυτές που ακολουθούνται σε μια υιοθεσία που πραγματοποιείται στην Ελλάδα.

Η συνέντευξη με το ζευγάρι Ελλήνων που υιοθέτησε τον μικρό Άθωνα

Ο μικρός Άθωνας έγινε το πρώτο τους παιδί για ν’ ακολουθήσει λίγους μήνες μετά ο Ορφέας… Σαν, όπως λέει κι η Τώνια, «ο ένας να τράβηξε τον άλλο».

Το θέμα του ρατσισμου

Για το θέμα του ρατσισμού, η Τώνια σχολιάζει: «Αρχικά, το παιδί, είναι μαύρο. Και δεν ντρεπόμαστε να το λέμε. Όπως εμείς είμαστε λευκοί, εκείνο είναι μαύρο… Όταν κάποιοι θα δουν τον Άθωνα 17 χρονών, ίσως 1,70, δεν ξέρω πως θα το δουν…».

Η Ελλάδα στην Αφρική έχει αυτή τη περίοδο διακρατικές σχέσεις, στο κομμάτι των υιοθεσιών, με την Ουγκάντα.

Οι διακρατικές υιοθεσίες δεν είναι κάτι νέο. Τα παλιότερα χρόνια οι Έλληνες προσέτρεχαν στις βαλκανικές χώρες. Βοηθούσε βλέπετε και η πολιτικοοικονομική κατάσταση εκεί. Τα τελευταία χρόνια, ο δρόμος έχεις ανοίξει και για την Αφρική. Μόνο που οι αριθμοί αποτυπώνουν το φόβο ίσως και τα στερεότυπα ίσως και τις νόρμες που ακόμα δεν έχουμε σπάσει.

Πώς γίνεται η διαδικασία υιοθεσίας

«Η διαδικασία είναι ίδια, μόνο που ο δικός μας ο φάκελος μπαίνει σε μία διαδικασία μεταφράσεων. Περνάει από την πρόξενο και έπειτα πηγαίνει στη χώρα. Στους δικηγόρους που αναλαμβάνουν τη δική μας υπόθεση», σχολίασε η Τώνια. Αναφορικά με τη διαδικασία της υιοθεσίας του Άθωνα.

Ο Άθωνας είναι ένα από τα ελάχιστα εγκαταλελειμμένα τυχερά παιδιά της Αφρικής. Η Τώνια, ο Γιάννης, ο Ορφέας οι συγγενείς και οι φίλοι τους άνοιξαν την καρδιά τους και την αγκαλιά τους και τον έκλεισαν μέσα. Όμως εκεί έξω υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά που δεν είναι το ίδιο τυχερά. Τι λέτε; Μήπως έχει έρθει η ώρα ν’ ανοίξουν οι δρόμοι, να φωτίσουν τα μυαλά, να ζεσταθούν οι καρδιές;

Fanpage


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *