Ποιο είναι το μεγαλύτερο IQ που έχει καταγραφεί στον κόσμο;


Έχουν υπάρξει πολλές ιδιοφυΐες με επιρροή που άλλαξαν τον κόσμο και την ιστορία. Άνθρωποι όπως ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο Ισαάκ Νεύτων και ο Σωκράτης έφεραν πρωτοποριακές ιδέες που επικράτησαν για πολύ μετά το θάνατό τους. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο Στίβεν Χόκινγκ ήταν μερικοί από τους εξυπνότερους ανθρώπους στον κόσμο με τα μεγαλύτερα IQ.

Χωρίς το έργο και την ευφυΐα τους δεν θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε ούτε τους θεμελιώδεις τομείς της γνώσης, όπως η βαρύτητα ή η φυσική. Παρόλο που αυτοί οι λαμπροί επιστήμονες δε ζουν πια, σήμερα υπάρχουν μερικές πολλά υποσχόμενες ιδιοφυΐες με ακόμη μεγαλύτερα IQ.

Τι είναι το IQ;

Το IQ σημαίνει εν συντομία Intelligence Quotient, δηλαδή πηλίκο νοημοσύνης. Πρόκειται ουσιαστικά για το άθροισμα της βαθμολογίας που προκύπτει από ορισμένα τυποποιημένα τεστ, σχεδιασμένα ειδικά για να ελέγχουν τη νοημοσύνη ενός ατόμου.

Οι άνθρωποι με υψηλό επίπεδο IQ, κατέχουν την ικανότητα να δέχονται, να αναλύουν και να χειρίζονται πληροφορίες σε βαθύτερο επίπεδο. Ολοκληρώνουν τη διαδικασία ταχύτερα σε σύγκριση με άλλους ανθρώπους. Όλοι όσοι έχουν δείκτη IQ μεγαλύτερο από 110, είναι αρκετά τυχεροί ώστε να έχουν νοημοσύνη πάνω από το μέσο όρο.

Μόνο μια μειοψηφία ανθρώπων είναι σε θέση να σημειώσει υψηλότερη βαθμολογία από 110 σε ένα τεστ IQ, γεγονός που καθιστά εύκολο τον εντοπισμό των πραγματικών ιδιοφυιών στην κοινωνία. Το υψηλότερο δυνατό IQ στον κόσμο είναι θεωρητικά 200, αν και μια γυναίκα με το μεγαλύτερο IQ στον κόσμο το έχει ξεπεράσει.

Η γυναίκα με το μεγαλύτερο IQ στον κόσμο

Η Marilyn vos Savant έχει IQ 228, το μεγαλύτερο σκορ που έχει καταγραφεί ποτέ από το παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες. Κόρη μεταναστών από την Ιταλία και τη Γερμανία, η vos Savant γεννήθηκε στο Σεντ Λούις του Μιζούρι το 1946. Οι προηγμένες γνωστικές της ικανότητες ήταν εμφανείς από μικρή ηλικία. Εμφάνιζε επίπεδα νοημοσύνης ενηλίκων σε ηλικία μόλις 10 ετών.

Αποφάσισε να επιδείξει την εντυπωσιακή εξυπνάδα της στην επιτροπή Γκίνες τη δεκαετία του 1980. Έπειτα από δύο τεστ – το τεστ Stanford-Binet και το Mega Test – η vos Savant, από το 1986 έως το 1989, ήταν το άτομο με το υψηλότερο IQ στη Γη. Το αν η vos Savant κατέχει ακόμη αυτόν τον τίτλο είναι δύσκολο να αποδειχθεί.

Το Γκίνες διέκοψε την κατηγορία το 1990, δηλώνοντας ότι τα τεστ IQ ήταν πολύ αναξιόπιστα για να δικαιολογήσουν έναν μόνο κάτοχο ρεκόρ. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι που έκαναν τεστ IQ μπορεί να έχουν πετύχει υψηλότερη βαθμολογία από εκείνη.

Αντί να σπουδάζει κβαντική, η vos Savant εργάζεται ως αρθρογράφος στο Parade από το 1986. Οι αναγνώστες της θέτουν γρίφους λογικής για να τους απαντήσει στη στήλη της «Ask Marilyn». Από το 2008, έχει επινοήσει τους γρίφους Numbrix  και είναι παντρεμένη με τον εφευρέτη της τεχνητής καρδιάς.in.gr


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *