Κίνα: Φτιάχνουν συσκευή που «διαβάζει τη σκέψη» και θα καταλαβαίνει πότε βλέπουμε πορνό


Καθημερινά βλέπουμε την τεχνολογία να εισβάλλει όλο και περισσότερο στη ζωή μας με σκοπό να μας βοηθάει να απλοποιούμε όσο περισσότερο γίνεται την καθημερινότητά μας. Και η αλήθεια είναι ότι η τεχνολογία έχει βοηθήσει πάρα πολύ σε κάποιους τομείς.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις, στις οποίες η τεχνολογία χρησιμοποιείται με τέτοιο τρόπο, όπου κατάσταση ξεφεύγει και κάνει περισσότερο κακό, παρά καλό.

Πορνό: Η βιομηχανία με τα απίστευτα κέρδη – Ξεπερνάει σε τζίρο ακόμη και το NBA

Ένα τέτοιο παράδειγμα έρχεται από την Κίνα, όπου σύμφωνα με ρεπορτάζ τοπικών ΜΜΕ, μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Jiaotong του Πεκίνου ανέπτυξε και δοκιμάζει μια συσκευή που μπορεί να «διαβάζει τη σκέψη», με στόχο την καλύτερη εφαρμογή της πολιτικής της χώρας σχετικά με το πορνογραφικό περιεχόμενο.

Πώς θα λειτουργεί

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρακολούθηση τέτοιου περιεχομένου δεν είναι απλώς ακατάλληλη για ανήλικους στην Κίνα, αλλά αποτελεί έγκλημα. Έτσι, η χώρα χρησιμοποιεί ήδη διάφορα φίλτρα για τον εντοπισμό και την αφαίρεση από το διαδίκτυο και από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ανάρμοστου περιεχομένου.

Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών γίνεται εκτεταμένη χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI) για την επισήμανση του περιεχομένου, ενώ απασχολείται και ένας μεγάλος αριθμός από επαγγελματίες λογοκριτές.

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι πως ούτε οι AI αλγόριθμοι μπορούν να ανιχνεύουν όλο το ακατάλληλο υλικό, ούτε το ανθρώπινο δυναμικό που αναλαμβάνει να σαρώσει το διαδίκτυο, μιας και η διαδικασία γίνεται κουραστική και έτσι ξεκινούν τα λάθη.

Η λύση, λοιπόν, για την Κίνα είναι ο συνδυασμός του ανθρώπου με την τεχνολογία, μέσα από τη συσκευή αυτή που μπορεί να «διαβάζει τη σκέψη». Η τεχνολογία που ανέπτυξε η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου φιλοδοξεί να μεγιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα της ανίχνευσης ακατάλληλου περιεχομένου, αξιοποιώντας τις ικανότητες του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Όπως ανακαλύφθηκε από τους ερευνητές, οι επιδόσεις του ανθρώπινου ματιού και του εγκεφάλου στην αναγνώριση εικόνων είναι πολύ ανώτερες από τους αλγορίθμους που βασίζονται σε AI.

Αυτό ίσχυε μάλιστα ακόμη περισσότερο όταν οι εικόνες περιείχαν σύνθετα backgrounds. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η ομάδα διαπίστωσε ότι μια εικόνα με γυμνό, ακόμη και αν εμφανιζόταν για μισό δευτερόλεπτο ανάμεσα σε μια ροή άλλων εικόνων, προκαλούσε αντίδραση στον παρατηρητή.

Αναφέρεται, λοιπόν, ότι το κράνος αυτό μπορεί να εντοπίσει οποιαδήποτε αλλαγή στα εγκεφαλικά κύματα που προκύπτει από το περιεχόμενο τέτοιας φύσης. Έτσι, όταν θα φοριέται από έναν λογοκριτή, η όποια αλλαγή στα εγκεφαλικά του κύματα καθώς «ξεφυλλίζει» έναν μεγάλο αριθμό εικόνων, θα στέλνει για έλεγχο την εικόνα που την προκάλεσε.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η συσκευή τους είναι αρκετά εξελιγμένη ώστε να προσαρμόζεται στα εγκεφαλικά κύματα διαφόρων λογοκριτών και ότι μπορεί να φιλτράρει αποτελεσματικά εγκεφαλικά κύματα που προκαλούνται από άλλες δραστηριότητες, όπως τα συναισθήματα, η κούραση ή ακόμη και οι σκέψεις.

Η συσκευή δοκιμάστηκε σε μια ομάδα 15 εθελοντών ηλικίας 20-25 ετών. Για να τηρηθεί ο εθνικός νόμος κατά του ακατάλληλου περιεχομένου, τα ευαίσθητα τμήματα των εικόνων έπρεπε να είναι θολωμένα κατά τη φάση της δοκιμής.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η τεχνολογία λειτούργησε σχεδόν κάθε φορά που εμφανιζόταν μια ακατάλληλη εικόνα, αλλά υπήρξαν και ‘false alarms’. Η συνολική απόδοση του κράνους ανέρχεται στο 80%, γεγονός που η ομάδα αποδίδει επίσης και στην έλλειψη επαρκούς εκπαιδευτικού υλικού κατά την φάση της ανάπτυξης αυτής της τεχνολογίας.in.gr


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *