«Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει τέτοια πρότυπα σε παιδάκια»


Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι τρανσφοβικές δηλώσεις της Κατερίνας Λάσπα για τις drag queens που διάβαζαν παραμύθια σε παιδιά στη Θεσσαλονίκη. Οργισμένη ανακοίνωση που κυκλοφόρησε από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), ενώ την τοποθέτηση από τη Γενική Γραμματέα Εθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καταδίκασαν άλλα «πράσινα» στελέχη.

Όπως ανέφερε το Σ.Υ.Δ. στην ανακοίνωσή του.«Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα για την προαγωγή των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρανς, φυλοδιαφορετικών και γενικότερα των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων, διαμαρτύρεται με έντονο τρόπο και καταγγέλλει τον απαράδεκτο, κακοποιητικό και ακραίο ρατσιστικό τρανσφοβικό λόγο της Γεν. Γραμματέως Εθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ Κατερίνας Λάσπα».

Σ.Υ.Δ: Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 25 Δεκεμβρίου, ανήμερα των Χριστουγέννων, οι οργανώσεις: Thessaloniki Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης & Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, ανακοίνωσαν δημόσια μία εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν κατά την οποία Drag Queens διάβασαν χριστουγεννιάτικα παραμύθια σε παιδιά, σε παιδικό σταθμό σε περιοχή της Θεσσαλονίκης».

Το event -όπως ήταν αναμενόμενο- πήρε μεγάλη δημοσιότητα, προκαλώντας ένα παραλήρημα μίσους κυρίως από ακροδεξιές ομάδες, με αποτέλεσμα οι οργανώσεις να αλλάξουν την τοποθεσία της εκδήλωσης, προκειμένου να προστατέψουν τόσο τα παιδιά και τους γονείς που είχαν δηλώσει συμμετοχή, όσο και γενικότερα τα πρόσωπα που θα βρίσκονταν στο χώρο.

Τα ρατσιστικά παραληρήματα δεν υπήρξαν όμως μόνο από την ακροδεξιά, αλλά και από στελέχη πολιτικών κομμάτων του δημοκρατικού τόξου.

Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματέας Εθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Κατερίνα Λάσπα, σχολίασε δημόσια με σκαιό, μισαλλόδοξο λόγο μίσους στη βάση της έκφρασης και ταυτότητας φύλου, μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram, χαρακτηρίζοντας ως «αθλιότητα» τόσο την εορταστική εκπαιδευτικού περιεχομένου δράση, όσο και τις Drag Queens.

«Ο καθένας ας κάνει ό,τι θέλει στον εαυτό του. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα με πλάγιο τρόπο να επιβάλει τέτοια πρότυπα σε παιδάκια», συμπλήρωνε στην ανάρτηση της».

Κατερίνα Λάσπα: Η ανάρτηση της

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση υπήρξε θεσμική εκπροσώπηση από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Ο αναπληρωτής γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του κόμματος, Γιάννης Βήκας τόνισε ότι: «η ομοφοβία και η τρανσφοβία καταγγέλλονται απερίφραστα από το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά, όχι στο όνομά μου οι δηλώσεις της κ. Λάσπα».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι: «όταν, δε, ο κακοποιητικός λόγος προέρχεται από στελέχη του κόμματος, δεν εκφράζονται σε καμία περίπτωση οι αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας, για τις οποίες τόσο αγώνα κάνουμε, ώστε να διαλυθούν τα στερεότυπα και οι διακρίσεις στις κοινωνίες μας. Σε αυτήν την περίπτωση η διαδικασία που ακολουθείται είναι μια χωρίς αστερίσκους».

Στην εκδήλωση παρούσα ήταν η αναπληρώτρια γραμματέας Ισότητας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Βάσια Μάδεση.

Στην παρουσία της κ. Μάδεση εστίασε η Γραμματέας Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Άννα Παπαδοπούλου, σε ανάρτησή της στο Facebook. Σε αυτή ανάμεσα σε άλλα, η Άννα Παπαδοπούλου τόνισε ότι «οποιοδήποτε μέλος διαφωνεί με τη θέση της παράταξης, τα όργανα του κόμματος είναι τα αρμόδια να κρίνουν τις πράξεις του».

Fanpage


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *