Καυτερές πιπεριές: Γιατί δεν πρέπει να πίνετε νερό μετά την κατανάλωσή τους


Οι πιπεριές τσίλι εάν καταναλωθούν σε ποσότητες μεγαλύτερες από όσο αντέχει ο οργανισμός μας, τότε μπορεί να νιώσουμε μία αφόρητη αίσθηση καψίματος.

Όποιος έχει φάει πιπεριές τσίλι γνωρίζει άλλωστε  πολύ καλά τι μπορεί να κάνει η καψαϊκίνη. Μάλιστα, για όσους τρώνε συχνά κατευρές πιπεριές και θέλουν να να ελέγχουν κατά πόσο μπορούν να τις… αντέξουν, υπάρχει η κλίμακα Σκόβιλ (Scoville) που αποτελεί μια κλίμακα μέτρησης του βαθμού καυστικότητας μιας πιπεριάς τσίλι, ο οποίος εκφράζεται σε μονάδες SHU (Scoville Heat Units, Μονάδες “Θερμότητας” Σκόβιλ), και εξαρτάται από την περιεκτικότητα της σε ορισμένες ουσίες οι οποίες προκαλούν την αίσθηση του καύσου, τα καψαϊκινοειδή.

Και μπορεί η κλίμακα Σκόβιλ να είναι απαραίτητη στο να μετρήσουμε σωστά την καυστικότητα της πιπεριάς τσίλι, ωστόσο πάντα υπάρχει το κίνδυνος λάθους. Για αυτό θα σας βοηθήσουμε εμείς, λέγοντας τι μπορείτε να κάνετε αν η τσίλι που φάγατε ήταν πιο καυτερή από όσο αντέχετε.

Μην πιείτε νερό

Πάντως, αν καταναλώσετε καυτερές πιπεριές και νοιώσετε δυσφορία, το βέβαιο είναι ότι δεν θα πρέπει να πιείτε νερό καθώς αυτό που θα κάνετε θα είναι σαν να ρίχνετε νερό στο λάδι που έχει αρπάξει φωτιά, θα εντείνει τη φωτιά και σίγουρα δεν θα τη σβήσει.

Η καψαϊκίνη μένει αδιάλυτη στο νερό, γι’ αυτό και δεν πρόκειται να βοηθήσει. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να πιείτε γάλα ή να φάτε γιαούρτι και παγωτό με πολλά λιπαρά.

Η κλίμακα Scoville έχει πάρει το όνομά της από τον δημιουργό της, τον Αμερικανό φαρμακοποιό Wilbur Scoville και μετράει το πόσο καυτερές είναι οι πιπεριές ανάλογα με τα επίπεδα καψαϊκίνης που περιέχουν. Η καψαϊκίνη είναι το πιο σημαντικό μόριο που παράγει την αίσθηση του καυτερού.

Επίπεδο καυστικότητας σε SHU
Πολύ υψηλή: Άνω των 80.000
Υψηλή: 25.000-70.000
Μέση: 3.000-25.000
Χαμηλή: 700-3.000
Μη αισθητή: 0-700

Συνήθως στα εστιατόρια τα καυτερά πιάτα συμβολίζονται στον κατάλογο με μικρές πιπεριές τσίλι -από μία μέχρι τρεις ή τέσσερις ανάλογα με το πόσο καυτερό είναι.in.gr


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *