«Για την ελευθερία»: Σταρ του γαλλικού σινεμά κόβουν τα μαλλιά τους στο όνομα της Μαχσά Αμινί


Ζιλιέτ Μπινός, Μαριόν Κοντιγιάρ, Ιζαμπέλ Ιπέρ και Ιζαμπέλ Ατζανί είναι μερικές μόνο από τις διάσημες Γαλλίδες που δηλώνουν έμπρακτα τη στήριξή τους στον αγώνα των Ιρανών κόβοντας on camera τα μαλλιά τους.

Η κίνηση έχει γίνει σημείο κατατεθέν για την γυναικεία απελευθέρωση, σε ολόκληρο τον κόσμο και πλέον οι σταρ του γαλλικού και παγκόσμιου σινεμά στέλνουν το δικό τους μήνυμα κατά της κακοποίησης των γυναικών αλλά και της κατάχρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο θεοκρατούμενο Ιράν.

«Η Μάχσα Αμινί ήταν μια 22χρονη νεαρή γυναίκα. Στις 13 Σεπτεμβρίου, συνελήφθη και μετά από κακοποίηση από την αστυνομία ηθικής πέθανε ενώ ήταν κρατούμενη.

»Κατηγορήθηκε επειδή φορούσε ακατάλληλα το χιζτάμπ της. Πέθανε επειδή άφησε να φαίνονται μερικά μαλλιά» αναφέρει στη σχετική ανάρτηση στήριξης η ομάδα soutienfemmesiran στο Instagram.

»Από τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα, στις 16 Σεπτεμβρίου, ο ιρανικός λαός, οι γυναίκες ηγούνται, διαδηλώνουν με κίνδυνο της ζωής τους. Αυτοί οι άνθρωποι ελπίζουν μόνο στην πρόσβαση στις πιο ουσιαστικές ελευθερίες. Αυτές οι γυναίκες, αυτοί οι άνδρες, ζητούν τη στήριξή μας. Το θάρρος και η αξιοπρέπειά τους (…).

»Είναι αδύνατο να μην καταγγείλουμε ξανά και ξανά αυτή τη φοβερή καταστολή. Υπάρχουν ήδη δεκάδες νεκροί άνδρες και γυναίκες, μεταξύ των οποίων και παιδιά» αναφέρει στη συνέχεια η ανάρτηση, η οποία καταλήγει λέγοντας πως «Αποφασίσαμε λοιπόν να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα που μας δόθηκε κόβοντας, και εμείς, ορισμένες τούφες από τα μαλλιά μας».in.gr


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *