Αλλαγή τροφής γάτας: Πως να κάνετε τη μετάβαση ομαλά


Είτε η γάτα σας περνάει στο επόμενο στάδιο ζωής της, είτε έχει γίνει στείρωση, είτε θέλετε να τη βοηθήσετε να χάσει βάρος, η μετάβαση στη νέα της διατροφή πρέπει να γίνεται με ομαλό τρόπο ώστε η γάτα σας να αναπτύξει κατάλληλες διατροφικές συνήθειες.

Πότε πρέπει να αλλάξετε την τροφή της γάτας σας

Η τροφή της γάτας σας πρέπει να αλλάζει σε κάθε στάδιο της της ζωής της, αφού μαζί με την ανάπτυξη έρχονται και αλλαγές στις ανάγκες του οργανισμού της. Μετά τον απογαλακτισμό του, στις πρώτες περίπου 12 εβδομάδες της ζωής του, θα πρέπει να κάνει τη μετάβαση σε ειδική τροφή για γατάκια. Στον ένα χρόνο ζωής περίπου το γατάκι ενηλικιώνεται και θα πρέπει να καταναλώνει τροφή για ενήλικες γάτες. Άλλοι παράγοντες που ίσως κάνουν απαραίτητη την αλλαγή τροφής μίας γάτας, είναι η στείρωση ή κάποια πάθηση που ίσως εμφανιστεί στη διάρκεια της ζωής της.

Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσετε για ομαλή μετάβαση τροφής

Οι γάτες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές με την τροφή τους, συνεπώς οι περισσότερες είναι πιθανό να τρώνε επιλεκτικά ή να αποφεύγουν τη νέα τους τροφή. Είναι επίσης πιθανό να παρουσιάσουν στομαχικές διαταραχές ή να δυσκολευτούν στην χώνεψη της νέας τους τροφής.

Για να αποφευχθούν όλα αυτά τα φαινόμενα είναι σημαντικό να γίνει ομαλή μετάβαση στη νέα τροφή. Η μεταβατική περίοδος θα πρέπει να κρατήσει τουλάχιστον μία εβδομάδα και για να γίνει σωστά η διαδικασία θα πρέπει η νέα τροφή να δίνεται στη γάτα σας μαζί με την παλιά, αλλάζοντας κάθε φορά το ποσοστό της νέας τροφής. Δηλαδή αρχικά θα πρέπει να δίνεται 75% της παλιάς τροφής μαζί με 25% από την καινούργια και να μειώνετε το ποσοστό της παλιάς τροφής, αυξάνοντας παράλληλα τη νέα σταδιακά.

Θυμηθείτε να προτιμήσετε την κατάλληλη τροφή σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο και να παρακολουθείτε τη γάτα σας για τυχόν συμπτώματα.in.gr


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *