Του Πάνου Γαρουφαλιά
Για τον επανέλεγχο των σχολικών κτιρίων και για το τι εντοπίστηκε μετά από αυτόν, μίλησε στην εκπομπή «έτσι κι αλλιώς» και το Δημοτικό Ραδιόφωνο ο επικεφαλής του κλιμακίου της ΚΤΥΠ κ. Θεόδωρος Ηλιόπουλος. «Η εικόνα από τον επανέλεγχο είναι πολύ ικανοποιητική. Υπήρξε μια αρχική εκτίμηση, η οποία όταν έγινε μια διεύρυνση των ρηγματώσεων και μια αποκάλυψη των σημείων που είχαν τρωθεί, διαπιστώσαμε ότι δεν έχουν κάποιο πρόβλημα στον φέροντα οργανισμό. Έτσι είναι επισκευάσιμες οι βλάβες που θα πρέπει να γίνουν σε κάποιο στάδιο που δεν θα λειτουργεί το σχολείο», αναφέρει.
5 στα 29 σχολεία δεν θα λειτουργήσουν για να επισκευαστούν
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι επισκευές χωρίζονται σε δύο κομμάτια. Αυτές που θα γίνουν ενώ το σχολείο είναι εν λειτουργία και σε αυτές που θα γίνουν και το σχολείο δεν θα πρέπει να λειτουργεί. «Τα σχολεία που δεν θα λειτουργήσουν για να επισκευαστούν είναι ελάχιστα. Είναι μόλις πέντε από τα 29 σχολεία αυτά που δεν θα λειτουργήσουν. Είναι κάποια παλαιά σχολικά κτίρια που ήταν εκτός Λάρισας και κάποια τα οποία έχουν κάποιες ρηγματώσεις που θα πρέπει να επισκευαστούν για το αισθητικό κομμάτι, περισσότερο. Να μην φαίνονται μέσα στις αίθουσες κάποιες ρηγματώσεις οι οποίες δεν έχουν σχέση με την στατική επάρκεια του κτιρίου. Στη Φαλάνη το πέτρινο δεν θα λειτουργήσει. Δίπλα υπάρχει το υπόλοιπο σχολείο το οποίο μπορεί να λειτουργήσει σε βάρδια πρωί- απόγευμα», αναφέρει.
Προβλήματα συντήρησης ανέδειξε στα σχολεία ο σεισμός
Συστηματικό έλεγχο και σε βάθος συντήρηση των κτιρίων προτείνει ο επικεφαλής του κλιμακίου της ΚΤΥΠ. «Τα σχολεία είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Στον φέροντα οργανισμό ελάχιστα σχολεία έχουν βλάβη. Αυτές οι βλάβες είναι σημειακές, δεν είναι καθολικές. Τα κτίρια αυτά θα άντεχαν ακόμη κι αν ο σεισμός γινόταν στη Λάρισα. Στο αρχείο το δικό μας υπάρχει ένα προσεισμικός έλεγχος που είχε γίνει για όλα τα σχολεία. Οπότε έχουμε εικόνα τι γίνεται. Για τυχόν βελτιώσεις πρέπει να εφαρμόσει τον κανονισμό. Τα σχολεία φαίνεται πως θέλουν μια μεγαλύτερη συντήρηση. Προέκυψαν θέματα με το οπλισμό. Είναι μια βλάβη από την οξείδωση του οπλισμού, που δεν οφείλεται στην σεισμική δράση. Αυτό αναδείχθηκε από την σεισμική δράση. Είναι θέμα συντήρηση ή κακής επικάλυψης του οπλισμού. Θέλουμε έναν σταθερό έλεγχο των κτιρίων για να γίνονται σωστά και οι συντηρήσεις. Η κακή συντήρηση φέρνει μεγαλύτερη επιβάρυνση», επισήμανε.
Ο κ Ηλιόπουλος αναφορικά με την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων τόνισε ότι μετά τις επισκευές θα μπορούσε ακόμη και η ΚΤΥΠ να πιστοποιήσει την καταλληλότητα του κτιρίου που δέχθηκε στις παρεμβάσεις.
Το διαβάσαμε ΕΔΩ