- Advertisement -
Αρχική Uncategorized Ο Φάουτσι καθησυχάζει: Κανένας υπερβάλλων κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου Guillain-Barre από το...

Ο Φάουτσι καθησυχάζει: Κανένας υπερβάλλων κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου Guillain-Barre από το εμβόλιο |

- Advertisement -

Οι αρχικές ανησυχίες που αφορούσαν στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, αναφορικά με ασθενείς με υποκείμενα νευρολογικά νοσήματα, φαίνεται πως διαλύονται, καθώς τα δεδομένα δείχνουν πως δεν προκύπτει υπερβάλλων κίνδυνος από το εμβόλιο.

Οι ανησυχίες αυτές προέκυψαν έπειτα από ανακοίνωση του αμερικανικού CDC τον περασμένο Δεκέμβριο, που περιελάμβανε τέτοιες επιφυλάξεις για άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο αντιμετώπισης μολυσματικών ασθενειών CDC, ο εμβολιασμός έναντι της ασθένειας Covid-19 ενδέχεται να συνδέεται με μια σειρά από αλλεργικές αντιδράσεις σε ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. Ανάμεσα σε άλλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του CDC τον περασμένο Δεκέμβριο, αναφερόταν και το σύνδρομο Guillain-Barre (GBS).

Το κέντρο σημείωνε πως ενδεχομένως άτομα με το συγκεκριμένο αυτοάνοσο νόσημα να πρέπει να αποφύγουν το εμβόλιο, προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο έξαρσης της ασθένειάς τους.

Το είναι το σύνδρομο Guillain-Barre

Το σύνδρομο Guillain-Barre είναι αυτοάνοσο νόσημα άγνωστης αιτιολογίας, που προκαλεί αδυναμία μετάδοσης νευρικών σημάτων από και προς τον εγκέφαλο, με άμεσο αντίκτυπο στη λειτουργία των μυών και των αντανακλαστικών. Παρουσιάζεται σε οποιαδήποτε ηλικία και αφορά τόσο το γυναικείο όσο και το ανδρικό φύλο. Είναι σπάνια ασθένεια και εμφανίζεται με συχνότητα 1 ή 2: 100.000 ανθρώπους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

CDC ΗΠΑ: Σπάνιες οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο της Moderna

Φάουτσι: Η καλύτερη άμυνα στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού είναι περισσότεροι εμβολιασμοί το ταχύτερο δυνατό

Τα συμπτώματα αφορούν αρχικά σε μούδιασμα και αδυναμία των ποδιών, τα οποία συμμετρικά διαχέονται σε όλο το σώμα και τα άνω άκρα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα άτομα οδηγούνται σε παράλυση και προβλήματα σε αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα, οπότε χρήζουν άμεσης ιατρικής παρακολούθησης συνήθως σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Έχει διαπιστωθεί πως εμφανίζεται συχνά μετά από βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού ή γαστρεντερικού συστήματος ή κατόπιν εμβολιασμού.

Αναθεωρεί
την αρχική σύσταση για το εμβόλιο ο
Φάουτσι

Ωστόσο, με νέα του διευκρίνιση έναν χρόνο αργότερα, ο λοιμωξιολόγος Άντονι Φάουτσι διευκρίνισε πως κακώς το CDC εξέδωσε αυτή την προειδοποίηση.

Ο Φάουτσι, μιλώντας στο Neurology Today, σημείωσε πως «η συνέντευξη διενεργήθηκε σε χρόνο πριν ακόμη το CDC εκδώσει τις τελικές του συστάσεις».

Οι ανησυχίες
αναφορικά με τον κίνδυνο εμφάνισης του
συνδρόμου ως απόκριση σε εμβόλιο
χρονολογούνται από το 1976, ωστόσο το CDC
έχει διευκρινίσει σε ανύποπτο χρόνο
πως ο κίνδυνος αυτός υπολογίζεται σε
έναν ασθενή ανά 100.000 ανθρώπων που
λαμβάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης.

Στην πάροδο των ετών, σύμφωνα με δημοσιεύματα στο «Journal of Infection Diseases», σημείωσε πως ο κίνδυνος από το εμβόλιο της γρίπης εντοπίζεται σε μία με δύο περιπτώσεις συνδρόμου GBS ανά εκατομμύριο εμβολιασμού.

Νευρολόγοι
συστήνουν σε άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα
να εμβολιαστούν

Μια σειρά
από νευρολόγους με επιστολή τους στον
Φάουτσι τόνιζαν πως πολλοί ασθενείς με
αυτοάνοσα νοσήματα, όπως το GBS,
εξέφρασαν ανησυχίες για το κατά
πόσο θα ήταν ασφαλές να κάνουν το εμβόλιο.
Ωστόσο, οι ίδιοι τονίζουν πως είναι
φρόνιμο για τους ασθενείς αυτούς να
εμβολιαστούν ενάντια στον κορωνοϊό.

«Οι αναλύσεις μας δείχνουν πως ο κορωνοϊός δεν περιλαμβάνει επιπλέον ανοσολογικό υλικό που να έχει αποδειχτεί πως μπορεί να οδηγήσει σε GBS» δήλωσε ο καθηγητής Στέφεν Κέντι, νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. «Οι ανησυχίες πως ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο, σε σχετικούς αριθμούς, είναι ως εκ τούτου με σχετική βεβαιότητα αστήρικτες», συνεχίζει ο ίδιος.

Οι γενικευμένες συστάσεις του CDC για άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα είναι πως μπορούν να κάνουν το εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό, ωστόσο τονίζεται πως δεν υπάρχουν δεδομένα που να στοιχειοθετούν την ασφάλεια των εμβολίων mRNA.

Κανένα περιστατικό συνδρόμου GBS μετά τον εμβολιασμό

Συγκεκριμένα, για το σύνδρομο GBS, το CDC δηλώνει πλέον πως μέχρι και τις 8 Ιανουαρίου δεν έχει αναφερθεί κανένα περιστατικό σε οποιαδήποτε κλινική δοκιμή που να κατατέθηκε στον οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Εκείνο που τονίζουν, αντίθετα, οι ειδικοί, είναι πως άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα θα πρέπει να εμβολιαστούν, παρότι, εξαιτίας των ανοσοκατασταλτικών που λαμβάνουν για την πάθησή τους, ενδεχομένως να μην έχουν πλήρη προστασία από το εμβόλιο.

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.grΠηγή

- Advertisement -

Must Read

Ακολουθήστε την Despoina Ligkri

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram. ...
- Advertisement -

Ακολουθήστε τον Theo Alexander

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram. ...

Απολαύστε τους τι ανέβασαν Γιώργος και Άντζελα

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram. ...

Απόψε η Άντζελα βάζει φωτιά στο Σαββατόβραδο !!!

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram. ...

Related News

Ακολουθήστε την Despoina Ligkri

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram. ...

Ακολουθήστε τον Theo Alexander

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram. ...

Απολαύστε τους τι ανέβασαν Γιώργος και Άντζελα

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram. ...

Απόψε η Άντζελα βάζει φωτιά στο Σαββατόβραδο !!!

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram. ...

Ακρίβεια: Viral ο πολίτης που βρήκε τη λύση για να γλιτώσει χρήματα – Με τι γέμισε το ντεπόζιτο

Βρήκε τη λύση στην ακρίβεια των καυσίμων και γέμισε το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου του με μαγειρικό λάδι. Τη λύση στην ακρίβεια των καυσίμων βρήκε ένας...
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here