- Advertisement -
Αρχική Πολιτική Η επόμενη μέρα της πανδημίας και οι προκλήσεις της χώρας μας |

Η επόμενη μέρα της πανδημίας και οι προκλήσεις της χώρας μας |

- Advertisement -

Μετά την πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε εδώ και πάνω από έναν χρόνο, σιγά σιγά και με τη βοήθεια της επιστήμης και των εμβολίων βαίνουμε προς το τέλος αυτής της δύσκολης περιόδου και το βλέμμα στρέφεται προς την επόμενη μέρα.

Η μετά Covid εποχή, αναμφίβολα, θα είναι γεμάτη προκλήσεις, σε ένα σκληρό ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον. Η πρώτη μεγάλη πρόκληση είναι προφανώς αυτή στην οποία επικεντρώνεται και το μεγαλύτερο μέρος της δημόσιας συζήτησης σήμερα: η οικονομία και η επιστροφή στην ανάπτυξη. Η πανδημία έχει δημιουργήσει προβλήματα και την πρόσθετη ανάγκη να στηριχθούν τομείς όπως ο τουρισμός, η εστίαση και η αγορά γενικότερα.Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην περίοδο της κρίσης αλλά και πριν από αυτή, αξιοποίησε τον χρόνο και εξασφάλισε για την Ελλάδα τις μεγαλύτερες δυνατές χρηματοδοτήσεις.  Όπως είναι τα 57 δισ. που θα κινητοποιηθούν από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, τα 19 δισ. της νέας ΚΑΠ, που αφορούν στο μετασχηματισμό της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, καθώς και άλλα μικρότερα προγράμματα, τα οποία αθροιστικά δημιουργούν τις συνθήκες για αναπτυξιακή έκρηξη.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση είναι η πρόοδος του ψηφιακού μετασχηματισμού. Και εδώ, έγιναν σημαντικά βήματα κατά το διάστημα της πανδημίας. Η κυβέρνηση προχώρησε σε μεγάλο βαθμό το μετασχηματισμό του δημοσίου τομέα, με την ενίσχυση της ψηφιακής κοινωνίας.  Σταδιακά, οι αλλαγές θα γίνονται όλο και πιο εμφανείς σε όλους. Από τομείς που ήδη υπάρχει έντονο αποτύπωμα στην καθημερινότητα των πολιτών, όπως είναι η λειτουργία δημόσιων υπηρεσιών, έως τομείς που ουδείς φανταζόταν, όπως θα είναι ακόμα και ο αγροτικός τομέας. Ταυτόχρονα, η ίδια η πραγματικότητα διαμορφώνει νέους κανόνες στην οικονομία, αφού μεγάλο μέρος της αγοράς καταναλωτικών  αγαθών γίνεται μέσω διαδικτύου. Οι νέες συνθήκες οδηγούν πλέον ακόμα και σε νέες μορφές ψυχαγωγίας. Είναι κρίσιμο η οικονομία μας να προσαρμοστεί και σε αυτά τα νέα δεδομένα.

Η τρίτη πρόκληση είναι η επένδυση στη γνώση. Η αντιμετώπιση της πανδημίας ανέδειξε διεθνώς τους επιστήμονες στους νέους μεγάλους πρωταγωνιστές. Τώρα, λοιπόν, είναι η ώρα να στηρίξουμε την Παιδεία, αλλά και τη δια βίου μόρφωση και επιμόρφωση σε κάθε τομέα της επιστήμης και της παραγωγής -όπως κατ’ εξοχήν είναι ο αγροδιατροφικός τομέας.

Και βέβαια, η τέταρτη μεγάλη πρόκληση είναι η κοινωνική συνοχή. Ιδίως μετά από μια τόσο έντονη περίοδο. Τον τελευταίο χρόνο, η κυβέρνηση ενίσχυσε το ρόλο του κράτους σε ό,τι αφορά τη συνεισφορά του στη δημόσια υγεία –κι αυτό σίγουρα συμβάλει στην εμπέδωση κλίματος ασφάλειας στους πολίτες. Επίσης, προσαρμόζει τους κανόνες εργασίας στα νέα δεδομένα της τηλεργασίας, γεγονός που –εκτός των άλλων- μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη μητρότητα και την ομαλή οικογενειακή ζωή.Και γενικότερα, όμως, αν κάτι πρέπει να εμπεδώσαμε σε όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, είναι η μεγάλη σημασία της κοινής εθνικής προσπάθειας. Ό,τι καταφέραμε, το καταφέραμε όλοι μαζί. Οι καλύτερες στιγμές μας σε αυτή την περίοδο, είναι αυτές στις οποίες το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας μας ένωσε τις δυνάμεις του. Είναι πολύ σημαντικό αυτή τη νοοτροπία και αυτή τη δυναμική να έχουμε και στην επόμενη μέρα.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τους κοινωνικούς φορείς και με τα κόμματα. Ακούμε τις προτάσεις τους και όσες κινούνται στη σωστή κατεύθυνση τις υιοθετούμε με θάρρος, γιατί γνωρίζουμε ότι μόνο μέσα από κοινή προσπάθεια μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο μας. Στη νέα κανονικότητα που θα διαμορφωθεί την επόμενη μέρα, λοιπόν, η πατρίδα μας έχει μπροστά της σημαντικές προκλήσεις. Και σε αυτή την προσπάθεια, είναι κρίσιμος ο ρόλος όλων.Κατ’ αρχάς η Ευρώπη, που θα πρέπει να είναι αποτελεσματική και να κατανοήσει ότι πάνω από τους δημοσιονομικούς κανόνες βρίσκονται η κοινωνική ασφάλεια, συνοχή και ευημερία.

Η κυβέρνησή μας οφείλει να εντείνει την προσπάθεια αντιμετώπισης της γάγγραινας της γραφειοκρατίας, που αποτελεί πηγή κάθε προβλήματος στο δημόσιο τομέα, και να συνεχίσει την προσπάθεια για οικονομική ανάπτυξη.Το πολιτικό προσωπικό της χώρας στο σύνολό του -και οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης- οφείλει να κατανοήσει ότι τα νέα δεδομένα επιτρέπουν την περιφερειακή ανάπτυξη και δημιουργούν συνθήκες ισομερούς προόδου για όλους τους Έλληνες.Και οι ίδιοι οι πολίτες καλούνται να δουν ξεκάθαρα και να εκτιμήσουν αναλόγως ποιοι εργάζονται για το κοινωνικό σύνολο και ποιοι για το μικροκομματικό τους συμφέρον.Αλλαγή νοοτροπίας, ρεαλιστική πολιτική, προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα, συναίνεση, είναι στοιχεία που διασφαλίζουν μια πολιτική που θα οδηγήσει στην κοινωνική συνοχή, στην οικονομική ανάκαμψη και στην επιτυχή μετάβαση στη νέα κανονικότητα μετά την υγειονομική κρίση.  Αυτήν την πολιτική ακολουθεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και με αυτές τις αρχές πορευόμαστε για να οικοδομήσουμε τη σύγχρονη Ελλάδα της νέας εποχής.

*Ο Σπήλιος Λιβανός είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος.

Πηγή

- Advertisement -

Must Read

Ακολουθήστε την Despoina Ligkri

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram. ...
- Advertisement -

Ακολουθήστε τον Theo Alexander

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram. ...

Απολαύστε τους τι ανέβασαν Γιώργος και Άντζελα

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram. ...

Απόψε η Άντζελα βάζει φωτιά στο Σαββατόβραδο !!!

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram. ...

Related News

Ακολουθήστε την Despoina Ligkri

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram. ...

Ακολουθήστε τον Theo Alexander

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram. ...

Απολαύστε τους τι ανέβασαν Γιώργος και Άντζελα

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram. ...

Απόψε η Άντζελα βάζει φωτιά στο Σαββατόβραδο !!!

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram. ...

Ακρίβεια: Viral ο πολίτης που βρήκε τη λύση για να γλιτώσει χρήματα – Με τι γέμισε το ντεπόζιτο

Βρήκε τη λύση στην ακρίβεια των καυσίμων και γέμισε το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου του με μαγειρικό λάδι. Τη λύση στην ακρίβεια των καυσίμων βρήκε ένας...
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here